2013. október 25., péntek

Sajt fondue


A sajtfondü remek előétel, vagy vendégváró lehet, mert az ilyesmit jó társaságban a legjobb elfogyasztani.
Ha marad másnapra, akár szendvicsre is kenhetjük a megszilárdult sajtkrémet.

Hozzávalók:
  • 30 dkg kemény sajt (pl ementáli) 
  • 30 dkg füstölt sajt 
  • 3 dl fehérbor 
  • 1 cikk fokhagyma 
  • 2 teáskanál étkezési keményítő 
  • 1-2 teáskanál gyümölcspálinka (körte, cseresznye stb) 
  • pici só, őrölt színes bors 
  • 2 bagett a tálaláshoz

Elkészítése: 

  • A kétféle sajtot lereszeljük. 
  • A fondue edényt bedörzsöljük fokhagymával, beleöntjük a bort, majd amikor felmelegedett, beleszórjuk a reszelt sajtot. Kavargatva, kis lángon összemelegítjük, amíg a sajt szépen elolvad. 
  • A pálinkát elkeverjük a keményítővel, majd a sajtszószhoz adjuk, és kavargatva kissé besűrítjük. Sóval és őrölt borssal ízesítjük. 
  • Falatnyi darabokra vágott bagettel mártogatva fogyasztjuk, melyet előtte száraz serpenyőben kissé megpirítunk.
  • Jól illik mellé valamilyen gyümölcskompót, pl körte, barack.
Megj: Finom házi bagettet bármilyen kenyér, vagy zsemlereceptből készíthetünk, ha a tésztát hosszúkóra formázzuk, és úgy sütjük meg. Én ezt használtam.

Nincsenek megjegyzések: