2013. október 24., csütörtök

Édesburgonya krémleves pirított sonkával és édesburgonya csipsszel


Az édesburgonya az egyik kedvenc zöldségem, bárhogyan készítve nagyon szeretem. Ez a leves viszont annyira finomra sikerült, hogy szerintem most ez az aktuális kedvenc :)
A céklacsipsz után, gondoltam, készítek édesburgonya csipszet is mellé, meg egy kis pirított sonkával is felturbózom. Mert jó jó, hogy táplálkozzunk gészségesen, de én szeretem, ha az étel nagyon finom, és laktató is.
Az édesburgonya csipsz olyan, mint az álom! Ezzel a levessel pedig egyenesen maga a menyország.

Hozzávalók:

  • 80 dkg édesburgonya
  • 2 kisebb petrezselyemgyökér
  • 1 hagyma
  • 2 nagy cikk fokhagyma
  • 2 evőkanál házi ételízesítő
  • 150 ml tejföl (alacsony zsírtartalmú)
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 2 teáskanál szárított vadzsálya (esetleg zsálya)
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • só, frissen őrölt színesbor
A tálaláshoz:
  • 20 dkg édesburgonya
  • 20 dkg szeletelt füstöltsonka
  • kókuszzsír
Elkészítése:
  • Az édesburgonyát megmossuk, és héjastól alufóliába csomagoljuk. 200 fokos sütőben, 50-60 perc alatt puhára pároljuk.
  • A hagymát apróra vágjuk, a kókuszzsíron pirítani kezdjük, közben beletesszük a fokhagymacikket is, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott petrezselyemgyökeret, a szárított zsályát,és együtt kissé megpároljuk.
  • Felöntjük egy kevés vízzel, megsózzuk és borsozzuk, majd a gyökeret roppanósra pároljuk.
  • Hozzáadjuk a hámozott, szeletekre vágott édesburgonyát, az ételízesítőt, összeforgatjuk a hagymás alappal, majd felöntjük 1 liter vízzel.
  • Összeforraljuk, beleszórjuk a kurkumát, majd a tűzről levesszük, és az egészet összeturmixoljuk.
  • A tejfölet egy keves meleg lével elkeverjük (hőegyenlítés), a levesbe öntjük, és összekavarjuk. Visszatesszük a tűzre, ízesítjük balzsamecettel, illetve szükség szerint sózzuk és borsozzuk. Csak addig hagyjuk, amíg éppen csak felforr.
  • Száraz serpenyőben vékony csíkokra vágott sonkát pirítunk, majd kiszedjük egy tálba. A serpenyőbe kókuszzsírt forrósítunk, és megsütjük a nagyon vékony karikára vágott (hámozott) nyers édesburgonyát. Papírtörlőre kiszedjük, és megsózzuk.
  • A forró leveshez édesburgonya csipszet és pirított sonkát kínálunk.

Nincsenek megjegyzések: