2013. szeptember 23., hétfő

Csípős csirkecombok sajtkrémes tört krumplival, paradicsomos hagymával, és vajas pogácsával



Az én drága férjemnek készítettem a szülinapjára. Nagyon-nagyon ízlett neki, nagyon tetszett mindenik külön-külön, és egybe az egész is :) A vajas pogácsa nagyon jó kísérője ennek az ételnek, de egyébként minden ahogy van, egyszerűen tökéletes. Azt leszámítva persze, hogy nem egy könnyű, kalóriaszeény étel.
Az ötletet a paprika tévén láttam, és már akkor eldöntöttem, hogy ilyenformán fog kinézni az én egyetlen párom szülinapi menüje. A receptet és a mennyiségeket saját magam alkottam, nekünk ez így a megfelelő.

Ünnepi menünbek, vendégváráshoz, tökéletes.

Hozzávalók (4 személyre):


  • 8-10 csirke alsócomb
  • 250 ml kefír (vagy író)
  • ízlés szerint házi erős pista, vagy csilipaszta, csípős arany (vagy kinek ami van)
  • kb 10 dkg liszt
  • só, őrölt bors
  • olaj a sütéshez
A sajtkrémes tört krumplihoz:
  • 60-70 dkg krumpli
  • 3 evőkanál vaj
  • 0,3-0,5 dl tej
  • 5 dkg zöldfűszeres krémsajt
  • só, őrölt bors
A paradicsomos hagymához:
  • 3 nagy fej hagyma
  • 5 közepes paradicsom
  • 1 cikk fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • só, őrölt bors
A vajas pogácsához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 0,5 dl tej
  • 1 tasak sütőpor (10 g)
  • 1 teáskanál só

Elkészítése:

  • A csirkecombokat megmossuk, az esetleges nemkívánatos részeket (tollú stb) eltávolítjuk.
  • Egy nagy tálba helyezzük, alaposan megsózzuk és borsozzuk, beleöntjük a kefírt, hozzáadjuk a csípőst, és jól összeforgatjuk.
  • A tálat fóliával letakarjuk, és legalább egy éjszakára (de lehet néhány órára is) hűtőszekrénybe tesszük pácolódni.
  • Ezután a combokat a kefírből kiszedjük, és egy műanyag zacskóba helyezzük, melybe lisztet szórtunk. Kicsit megrázogatjuk, hogy a liszt mindenhol a húsra tapadjon. A húst kb hármasával lehet kényelmesen belisztezni. Forró, bő olajban szép pirosra sütjük.
  • A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és egy tálba helyezzük. Hozzáadunk 2-3 evőkanál sajtkrémet, a vajat, a tejet, illetve megsózzuk és borsozzuk. Durvára törjük, nem kell krémesre kavarni, mint a krumplipürét! 
  • A hagymás paradicsomhoz a hagymát meghámozzuk, félbe vágjuk, majd felszeleteljük, és az olajon sézp aranyszínűre pirítjuk, megpároljuk. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, kissé összeforgatjuk, majd a cikkekre vágott paradicsomot is beletesszük. Megsózzuk és borsozzuk, majd összepároljuk. Csak addig főzzük, amíg a paradicsom nem esik szét túlságosan.
  • A pogácsához a lisztet a sóval meg a sütőporral összekavarjuk. Hozzáadjuk a hideg vajat, és kézzel morzsalékosra dolgozzuk. Ezután a tejjel együtt kissé átdolgozzuk, de a tésztának nem kell összeállnia, inkább maradjon morzsalékos.
  • A tésztát a munkafelületen kézzel kb ujjnyi vastagságúra nyomkodjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (én szívecske alakúra vágtam).
  • Sütőpapíros tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
  • Jöhet a tálalás: a ropogós, csípős csirkecombokat egy tányérra helyezzük, mellé pakolunk a tört krupliból, ennek a tetejére pedig egy-két teáskanál sajtkrémet helyezünk. Adunk hozzá a paradicsomos hagymából, és vajas pogácsával tálaljuk.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Isten éltesse a Párodat:) Ez igen, ezt nevezem szülinapi menünek:)