2013. június 17., hétfő

Ordás kalács áfonyával

Olyasmi süteményt szerettem volna készíteni, amiben van orda, és tízóraira is csomagolható. A lányom ugyanis nagyon szereti, ha valami finomságot is csomagolok neki az iskolába.
Eredetileg csokidarabkákat terveztem bele, de mivel "elpárolgott", csak az jöhetett szóba, ami kéznél volt. Nem is baj, hogy áfonya került bele, mert mindenképp jobb választás a csokinál.
Ami azt illeti, kicsit tartottam tőle, hogy nem fog átsülni, ezért kisebb hőfokon sütöttem, hosszabb ideig. Átsült, és nagyon finom lett!


Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg orda
  • 20 dkg (nyírfa)cukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg aszalt vörösáfonya
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • 3 evőkanál joghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál sütőpor

Elkészítése:

  • Az ordát villával összetörjük, a joghurtot meg a tejet közben hozzáadjuk, hogy könnyebben fel tudjuk lazítani.
  • Ezután hozzáadjuk a puha vajat és a cukrot, összekavarjuk, majd egyenként a tojásokkal is kikavarjuk.
  • Belekavarjuk az aszalt áfonyát, a citromhéjat, és a citromlevet, a végén pedig a sütőporral elkevert lisztet.
  • A masszát egy sütőpapírral bélelt kalácsformába simítjuk, és 170 fokos sütőben 50-60 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát!
  • Szeletelve, porcukorral megszórva kínáljuk.
Megj: A joghurtot elhagyhatjuk, ezesetben pótoljuk tejjel.

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Csupa jó dolog van benne, ezért nagyon fincsi lehet :)