2013. június 7., péntek

Citromtorta sütés nélkül


A vaj miatt egy kissé bűnös ez a sütemény, de ezt leszámítva, a hagyományosnál jóval egészségesebb, kalóriaszegényebb. Vaj helyett használhatunk egyébként kókuszzsírt is, akkor teljesen diétás.
Nagyon finom, üdítő desszert.

Hozzávalók:

  • 20 dkg korpás keksz (cukor nélküli)
  • 20 dkg vaj
  • 60 dkg tejföl
  • 40 dkg sűrű joghurt
  • 20 dkg + 5 evőkanál nyírfacukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 tasak zselatinpor (10 g)
  • a díszítéshez: 1 citrom, citromfű

Elkészítése:
  • A kekszet háztartási fóliára tesszük, letakarjuk, és húsklopfolóval nagyon apróra törjük. Ha van késes aprítónk, akkor az elvégzi helyettünk, de akár le is darálhatjuk.
  • A morzsát egy tálba helyezzük, és összegyúrjuk az 5 evőkanál cukorral, illetve a puha vajjal.
  • A masszát egy 22 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába nyomkodjuk. A széleinél különösen figyeljünk, hogy ne maradjon sehol rés, így a töltelék nem tud kifolyni.
  • A joghurtot meg a tejfölet egy tálba öntjük, és összekavarjuk a cukorral, a vaníliával, a citromlével, illetve a citromhéjjal.
  • Kiveszünk belőle 1-2 dl-t egy kisebb edénybe, és hozzákavarjuk a zselatinport. Lassú tüzön, állandóan kavargatva melegíteni kezdjük, amíg a por felolvad. Rögtön levesszük a tűzről, mert ha felforraljuk, tönkremegy a zselatin.
  •  Ezután hozzákavarjuk a krémhez, és a krémet a keksz-alapra öntjük. A tortát 3-4 órára (vagy egy éjszakára) hűtőszekrénybe helyezzük, hogy megdermedjen.
  •  Citromkarikákkal és citromfűvel (esetleg mentával) díszítjük, majd szeletekre vágva tálaljuk.

Megj: Ha cukrot tartalmazó kekszet használunk, akkor nem szükséges tovább édesíteni. Citrom helyett zöldcitromot (lime) is használhatunk.

1 megjegyzés:

Kati írta...

De szép, és finom:) Ilyet készültem készíteni a PÁrom szülinapjára mikor itthon volt áprilisban, de annyi más süti volt, hogy nem került sorra. De anmi késik nem múlik.