2013. március 20., szerda

Vargabéles



Emlékszem, tini éveimben is mindig vargabélest vettem a cukrászdában, amikor Székelyudvarhelyen jártam a tanítóképzőt.
Nagyon szeretem most is, a palacsinta és a rétes mellett ő a következő nagy kedvenc. Ezt nővérkémmel ketten készítettük. Nagyon fincsi!


Hozzávalók:

  • 20 dkg cérnametélt
  • 1 csomag réteslap (40 dkg)
  • 70 dkg tehéntúró
  • 2,5 dl kefír
  • 25 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 15 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 teáskanál vanília aroma
Elkészítése:
  • A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk.
  • A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
  • A túrót kikavarjuk a cukorral, a kefírrel (vagy tejföllel), a tojások sárgájával, meg a puha mazsolával. Ízesítjük vaníliával és citromhéjjal, majd összekavarjuk a kifőtt tésztával. 
  • Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot.
  • Egy 40x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezünk egy réteslapot.
  • Beleöntjük a túrós tölteléket, szépen elsimítjuk, majd befedjük a másik réteslappal.
  • 180 fokos sütőben (légkeveréses 160 fok, kb 30 perc) 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • Porcukorral megszórva tálaljuk. Langyosan a legfinomabb.
Hasonlóképp készült ez a finom ordás metélt is, talán még izgalmasabb, még különlegesebb a zorda miatt.

Nincsenek megjegyzések: