2013. március 10., vasárnap

Almás kelt tekercs


Hétvégeken általában sütök valami tízóraira valót a lánykámnak. Most almából volt sok, ezért készült az almás tekercs. Nagyon finom lett.

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 0,80 dl olaj
  • kb 4 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 3 dkg élesztő
A töltelékhez:
  • 1 kg alma (tisztán mérve)
  • 20-25 dkg cukor (az alma édességétől függően)
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
A kenéshez és a szóráshoz:
  • 1 tojás
  • 5 dkg mandula
  • kevés zsemlemorzsa
Elkészítése:

  • Az almát megmossuk, a magházat eltávolítjuk, és lereszeljük, vagy késes robottal felaprítjuk. Összekavarjuk a cukorral meg a fahéjjal, és félretesszük.
  • Az élesztőt 1 teáskanál cukorral és 1 dl tejjel elkavarajuk, és langyos helyre téve felfuttatjuk.
  • Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Szükség szerint adhatunk a tésztához még néhány evőkanál tejet.
  • A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük, majd két részre osztjuk, és egyenként téglalap alakúra kinyútjuk.
  • Megszórjuk zsemlemorzsával, majd elosztjuk rajta a kinyomkodott almás tölteléket.
  • Felcsavarjuk, és kb 3 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük, egymáshoz nem túl közel, és további 10-15 percig kelesztjük.
  • Ekkor lekenjük a villával felvert tojással, megszórjuk durvára aprított mandulával, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tipp: Mandula helyett diót is szórhatunk a tetejére.