2013. február 5., kedd

Szarvashússal töltött rétesbatyu szedres sajtmártással


Finom és laktató, illetve különleges a szarvascombbal töltött rétes, a gyümölcsös sajtmártás pedig nagyon jól illik hozzá. Vadhús helyett sertés darálthússal, vagy csirkével is készíthetjük.

Hozzávalók:

  • 8 réteslap
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 50 dkg szarvascomb
  • 1 fej hagyma
  • 1 tojás
  • őrölt színes bors
  • néhány szem borókabogyó
  • mangalicazsír(vagy sertés) a sütéshez 
A mártáshoz:
  • 3 dl főzőtejszín
  • 125 g lágy, penészes sajt (camembert)
  • 3-5 dkg friss vagy fagyasztott szeder 
  • kevés őrölt színesbors
  • esetleg só
Elkészítése:

  • Az apróra vágott hagymát egy kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a borókabogyóval ledarált szarvashúst, és egy kevés borssal ízesítve megpároljuk.
  • Amikor a ragu langyosra hűlt, hozzákavarjuk a nyers tojást, illetve megsózzuk.
  • Négy réteslapot egymásra helyezünk úgy, hogy előtte mindeniket megkenjük olvasztott vajjal. Ezután 4 egyenlő részre vágjuk, és mindenik szélére egy kevés tölteléket helyezünk. A két szélét ráhajtjuk, és feltekerjük tekercsnek. A másik négy réteslappal ugyanígy járunk el. 
  • Összesen nyolc töltött batyunk lesz, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk, a tetejüket lekenjük vajjal, és 200 fokos sütőben15-20 perc alatt pirosra sütjük.
  • A mártáshoz a tejszínt felmelegítjük, hozzáadjuk az apróra vágott sajtot, és lassú tüzön addig kavargatjuk, amíg a sajt felolvad. Ekkor kevés borrsal, szükség szerint sóval ízesítjük, és a szedret (a fagyasztottat nem szükséges kiolvasztani) is belekavarjuk. Hagyjuk langyosra hűlni, hogy kellőképpen besűrűsödjön.
  • A rétesbatyukat a gyümölcsös sajtmártással tálaljuk.
Megj: A vadhúst felhasználás előtt érdemes pácolni, hogy a rostok fellazuljanak. Ehhez pl. petrezselyemgyökeret, sárgarépát, fokhagymacikket, néhány szem egészborsot, hagymafejet, babérlevelet egy kevés vízben felfőzünk, majd kihűtjük, és egy- vagy több napra ebben pácoljuk a húst. Felhasználás előtt a húst papírtörlővel leitatjuk.
Olajos pácot is készíthetünk, ehhez egy kevés mustárt olajjal elkeverünk, és tetszés szerinti zöldfűszerekkel ízesítjük. Ezzel kenjük be a húst, majd zacskóba szorosan becsoamgoljuk, és hűtőszekrényben érleljük.
Tipp: Szeder helyett áfonyát, málnát is használhatunk.

Nincsenek megjegyzések: