2013. február 10., vasárnap

Meggyes-joghurtos szelet (reform)


Meggymártást készítettem, a maradék meggyből pedig süteményt sütöttem.
Természetesen igyekeztem egészségesre, diétásra készíteni, bár a zselatin miatt nem éppen egy egészséges kategória. Diétásnak viszont diétás, és ha a teljes értékű alapanyagokat vesszük, akkor azt gondolom még így is nagyon jól állunk.
Épp volt kéznél kókusztejem, így a piskótát abból sütöttem. S hogy a rostbevitelt fokozzam (no meg kíváncsi is voltam, hogyan debütál a lenmagliszt egy piskótában), a teljes kiörlésű liszthez lenmaglisztet is adtam. Tojás nélkül készült.
Nagyon finom, bár a kókusztejes piskóta lenmagliszttel nem éppen egy megszokott kategória ízben sem.
Bevállalósaknak ajánlom :)


Hozzávalók:

A piskótához (vegán):

  • 20 dkg teljes kiörlésű liszt
  • 5 dkg lenmagliszt
  • 3 dl kókusztej
  • 6 evőkanál olaj
  • 15 dkg nyírfacukor
  • negyed citrom leve
  • 1 tasak sütöpor (10 g)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál vanília aroma
A joghurtos krémhez:
  • 1 nagy doboz zsírszegény tejföl (375 g)
  • 1 nagy doboz zsírszegény natőr joghurt (375 g)
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tasak zselatinpor (20 g)
A tetejére:
  • 30 dkg fagyasztott meggy
  • 5 dkg nyírfacukor
  • 0,5 l folyadék (a meggy leve+víz)
  • 2 tasak tortazselé (20 g)
Elkészítése:

  • Előző este a meggyet egy szűrőedénybe tesszük, alá pedig egy másik edényt helyezünk, hogy a levét felfogjuk. Hagyjuk kiolvadni.
  • A kókusztejet a cukorral, az olajjal, a citromlével, meg a vaníliával mixerrel kikavarjuk.
  • Hozzáadjuk a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert liszteket, összekavarjuk, és a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
  • 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
  • A krémhez először 1 dl joghurtot elkeverünk a zselatinporral, és lassú tüzön, kavargatva felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon.
  • A többi hozzávalót összekavarjuk, majd a zselatinos joghurtot is hozzáadjuk.
  • A krémet a megsült és kihült piskótára öntjük, majd kirakjuk a magozott meggyel, és kevés időre hútőszekrlnybe tesszük, amíg megdermed.
  • Közben a meggy levét kipótoljuk vízzel, összekavarjuk a cukorral és a tortazselével, majd lassú tüzön, kavargatva felforrósítjuk (forralni nem szabad!).
  • Ráöntjük a megdermedt sütemény tetejére, és hűtőszekrényben hagyjuk kihűlni.
  • Éles késsel négyetekre szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: