2013. január 3., csütörtök

Aszalt barackos köleskása


A kölest mindig előszeretettel fogyasztom, leginkább édesen, vagyis desszert formájában. A köles rendkívül egészséges gabonaféle, és nemcsak köretként használható.

Ez a desszert nemcsak nagyon finom és laktató, de kevés a kalóriatartalma, és nagyon egészséges is.
A sárgabarack téli időszakban pedig igazi megváltás, hisz segít a méregtelenítésben, a zsíranyagcserében, emellett számos fontos vitaminnal és jótékony hatással is rendelkezik.
A mandula pedig erős lúgosító, érdemes tehát rendszerint egy keveset fogyasztani belőle.
Reggelire, vacsorára is kitűnő, de desszertnek is, ha valami édeset kívánunk.

Hozzávalók:

  • 2 dl köles
  • 5 dl zsírszegény tej
  • 2 dl víz
  • 3 evőkanál nyírfacukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • fél citrom reszelt héja
  • mandulaforgács díszítésnek
A barackszószhoz:
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 2 dl víz
  • csipetnyi őrölt fahéj

Elkészítése:

  • A sárgabarackot 1-2 órára vízbe áztatjuk, majd a vízzel összeturmixoljuk, és fahéjjal ízesítjük.
  • A kölest átmossuk, majd a tejjel, a vízzel, és az ízesítőkkel együtt főni tesszük. Fedő alatt, lassú tüzön addig főzzük, amíg a folyadék elfő, néha megkavargatjuk.
  • Ezután lefedve hagyjuk, hogy a köles magába szívja a maradék folyadékot is.
  • Desszertes tálkákba adagoljuk, a tetejére kanalazzuk a barackszószt, és mandulahasábokkal megszórjuk.

Megj: Az aszalt gyümölcsök vitamintartalma megegyezik a friss gyümölcsével, és ilyen formában is rendkívül magas rosttartalommal rendelkeznek. A rostattartalmú ételek kipucolják a beleket, és segítenek a fogyásban.

1 megjegyzés:

Mónika írta...

Annyira guszta, ki kellene próbálnom!

Edó!
A főzött köles állagát úgy képzeljem el, mint, mondjuk a tejberizst?
És honnan a bánatból tudok hozzá venni nyírfacukrot?
;)
Puszillak!