2012. október 12., péntek

Paradicsomos vörösbab és fűszeres csirkemell


Egy jó kis hétköznapi étel, ami tulajdonképpen elég hamar elkészíthető, amolyan pasis kaja. Főként ha csípősre készítjük.
A gyerekek miatt a csípőst csak tálaláskor adtam hozzá, de csípőssel vagy anélkül, mindenkinek nagyon ízlett. Házi paradicsomból készítettem, de ha nincs kéznél friss, jóízű paradicsom, készíthetjük paradicsompasztával is.
A konzerv vörösbabot érdemes vízzel leöblíteni felhasználás előtt.

Hozzávalók:

  • 50 vörösbab konzerv
  • 60 dkg paradicsom
  • 10 dkg baconszalonna
  • 1 fej hagyma
  • 2 nagyobb cikk fokhagyma
  • 4 teáskanál barna nádcukor (vagy barnacukor)
  • 2 babérlevél
  • őrölt bors
  • marék petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál kókuszzsír (vagy kevés olaj) a sütéshez
  • opcionális: csípős paprika, csilipor, vagy csilipaszta

  • 70 dkg csirkemell
  • vadzsálya (vagy bármilyen tetszés szerinti zöldfűszer: petrezselyemzöld, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, stb)
  • só, bors
  • a sütéshez kókuszzsír (vagy olaj)
Elkészítése:

  • A csirkemellet 4 részre vágjuk, zöldfűszerrel és őrölt borssal minden oldalát megszórjuk, majd félretesszük.
  • A paradicsomot néhány percre forró vízbe tesszük, majd kiszedjük, és a héját lehúzzuk.
  • A zsiradékon az apróra vágott hagymát megpároljuk, és 1 teáskanál barnacukorral kissé  megkaramellizáljuk.
  • Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a reszelt fokhagymát, a babérlevelet, és őrölt borssal fűszerezzük.
  • Lassú tüzön kb 10 percig főzzük, amíg a paradicsom besűrűsödik.
  • Ekkor hozzáadjuk a leszűrt, megmosott vörösbabot, megsózzuk, és összefőzzük.
  • A végén megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és igény szerint adunk hozzá csípőspaprikát.
  • A szalonnát csíkokra vágjuk, és serpenyőben megpirítjuk.
  • A fűszerezett csirkemellet megsózzuk, és zsiradékon, fedő alatt néhány perc alatt megsütjük (vigyázzunk, ne száradjon ki).
  • A paradicsomos vörösbabot tálaláskor megszórjuk a pirított szalonnacsíkokkal, egy kevés petrezselyemzölddel, és a csirkemellel tálaljuk.
Tipp: A babragut fogyaszhtajuk sült kolbásszal, tükörtojással, vagy másfajta sült hússal is.

Nincsenek megjegyzések: