2012. október 20., szombat

Csípőspaprika télire


Ezt a fajta csípős-savanyúságot nagyon szeretjük. Ételek mellé, szendvicsekre, vagy simán  vajas kenyérrel is finom.
Nagyon kevés fajta savanyúságot készítek télire, valahogy sosem kerül rá sor, mert mindig van kéznél friss zöldség. Ha viszont készítek, akkor mindenképp picant fixet használok, mert szerintem tökéletes ízű savanyúsgák készíthetők vele. Egyszerű, és nagyszerű.


Hozzávalók:

  • 50 dkg csípőspaprika (zöld, piros vegyesen)
  • 40 dkg zöldparadicsom
  • 30 dkg hagyma
  • 1 tasak savanyúság fix (picant fix)
  • 3 dl ecet
  • 5 evőkanál cukor (ízlés szerint tehetünk hozzá többet is)
Elkészítése:

  • A zöldségeket megpucoljuk és megmossuk.
  • A csípőspaprikát karikára, a paradicsomot és a hagymát, vékony szeletekre vágjuk, majd egy nagy tálban alaposan összekavarjuk. A paradicsomot először vágjuk negyedekbe, ezután szeleteljük.
  • Az ízesítőlét a tasak hátoldalon lévő utasítás szerint elkészítjük: 2 liter vizet az ecettel és a cukorral felforralunk, és 3-5 percig főzzük, kavargatva.
  • Ízlés szerint adhatunk még hozzá cukrot.
  • A zöldségeket steril befőttes üvegekbe adagoljuk, felöntjük a forró lével, majd lezárjuk. Nem szükséges dunsztolni.
A 2 liter tartósítőlé sok ehhez a mennyiséghez, így a maradékot karfiol-répa keverékre öntöttem, ami szintén igen finom savanyúság.


Nincsenek megjegyzések: