2012. szeptember 20., csütörtök

Sajtos-gombás szendvics - Mit csomagoljunk tízóraira?



Mindennapos fejtörés lehet a tízórai csomagolás, főleg ha nem szeretnénk minden nap pl szalámis szendvicset enni. A fő szempont ugyanis az, hogy tápláló, vitaminban gazdag ételt fogyasszunkk, ami nagyon finom, és ráadásul nem is hízlal.
Az sem mellékes, hogy az étel szállítható-e, kényelmesen fogyasztható-e stb.

Általában úgy szoktam megoldani, hogy sütök valamilyen teljes kiörlésű pékárút (általában zsemle), mellé tejtermék (pl sajt, orda, túró), valamilyen hidegen sajtolt olaj vagy ízesített tehéntúró (kenni, margarin helyett), friss zöldség (paprika, paradicsom, mikor mi van), vegyes csíra, és valamilyen gyümölcs.

Ez viszont minden napra azért elég unalmas és egyoldalú lenne, ezért néha viszek magammal zabkását sok friss gyümölccsel. De a bruschetta is praktikus szokott lenni, és az egyik kedvencem is. Avokádókrém is tuti befutó, főleg répával mártogatva!
A zsemlét, kenyeret mindig megpirítom (jó ha van kenyérpirító a munkahelyen), mert úgy sokkal finomabb, és könnyebben emészthető.

Lányomnak is (aki iskolás lett) hasonlóan járok el, de neki csomagolok még desszertet is, ami most a napokban túrós palacsinta volt, szőlővel megpakolva.

Ez a szendvics viszont fölülmúlhatatlanra sikerült! Jó, persze én imádom a gomba-sajt párost egyébként is, na de állítom, hogy életemben nem ettem még ilyen finom szendvicset.
Egyáltalán nem macera elkészíteni, szerintem tökéletes ízharmónia, szóval megéri!


Hozzávalók (személyenként):

  • 1 teljes kiörlésű zsemle (recept hamarosan)
  • 1 salátalevél
  • 2 szelet füstölt sajt
  • 4 kisebb csiperke gomba
  • szárított zsálya (vadzsálya)
  • tökmagolaj (lehet szezám-, szőlőmag-, vagy olívaolaj is)
  • csilis olaj (elmaradhat)
  • őrölt színes bors
  • kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez
Elkészítése:

  • A zsemlét kettévágjuk, és szendvicssütőben, kenyérpirítóban, vagy száraz serpenyőben megpirítjuk.
  • A gombát megmossuk, a szárát kivágjuk, majd mindkét oldalát megszórjuk sóval, borssal és zsályával.
  • A pirított zsemlét meglocsoljuk kevés tökmagolajjal (és csilis olajjal), illetve megszórjuk őrölt borssal, esetleg sózzuk.
  • Az egyik felére egy salátalevelet helyezünk, erre négy darabka füstölt sajtot.
  • A gombát kevés zsiradékon megpirítjuk, és a sajtszeletekre helyezzük.
  • A zsemle másik felére reszelt sajtot szórunk, és összeborítjuk.
  • Zöldhagymával a legfinomabb!
Nagyon fontos a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás. Noha nem kevés energiával és odafigyeléssel jár,  nem érdemes elhanyagolni, hisz a mindennapi betevő falat igenis meghatározza nemcsak egészségi állapotunkat, hanem közérzetünket és külalakunkat is.
És nagyon figyeljünk arra is, hogy mi kerül a gyerek táskájába, mert étkezési szokásait legfőképp mi, szülők alakítjuk ki.

Nincsenek megjegyzések: