2012. március 2., péntek

Szarvasgerinc rösztivel, áfonyamártással


Ezt az ételt Zsuzsikával ketten készítettük Ivóban, nagyon finom, főleg mert a vadhúsokhoz kitűnően illik a gyümölcsmártás. Igaz, a röszti sok fejfájást okozott (no de akkorra már fáradt is voltam rendesen), s ezt csak azok tudják, akik akkor ott voltak :))
Most is nagyon szívesen fogyasztanám, a többi étellel együtt...

Hozzávalók :
  • 1 kg kicsontozott szarvasgerinc 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • néhány szelet császárszalonna
  • kevés olaj
A páchoz:
  • vöröhagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem- és zellergyökér, babérlevél, szemes bors, citromhéj, esetleg szegfűszeg és kakukkfű.
A mártáshoz:
  • 25 dkg vörösáfonya (lehet fagyasztott is)
  • 1 dl vörösbor
  • 2 darabka narancshéj
  • kevés narancslé
  • 3 szegfűszeg
  • cukor ízlés szerint
  • 0,5 dl főzőtejszín
A rösztihez:
  • 60 dkg krumpli
  • 1 tojás
  • 4 dkg mangalicazsír
  • só, bors
Elkészítése:
  • Ami a legfontosabb: bepácoljuk a szarvasgerincet. Ehhez a páchoz szánt zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és a többi hozzávalóval együtt vízben vagy borban összefőzzük, majd lehűtjük.
  • Ebbe helyezzük a húst, majd legalább egy éjszakán át (de akár 2-3 napig is) érleljük.
  • Ekkor kiszedjük, és egy serpenyőben az olajon mindkét felét megpirítjuk néhány perc alatt.
  • Áthelyezzük egy tepsibe, ráöntjük a visszamaradt zsiradékot, illetve a pácléből is öntünk rá.
  • Melléhelyezzük a zöldségeket, ráterítjük a szalonnaszeleteket, és alufóliával lefedve, 180 fokos sütőben puhára pároljuk. Közben öntünk még hozzá a pácléből, hogy nehogy kiszáradjon, vagy odaégjen. 
  • A sütési idő 2-4 órát vesz igénybe.
  • Amikor  ahús megpuhult, levesszük a fóliát, és szintén vigyázva a folyadék pótlására, pirosra sütjük.
  • Az áfonyamártáshoz a hozzávalókat a tejszín kivételével addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről, kiszedjük belőle a szegfűszeget és a narancshéjat, és összeturmixoljuk (ne teljesen, hogy maradjanak benne ép szemek is).
  • Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt és összeforraljuk. Utánaízesíthetjük cukorral vagy citromlével.
  • A rösztihez a krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, sózzuk és borsozzuk, összegyúrjuk, és a masszából lepénykéket formázunk.
  • Forró mangalicazsíron kisütjük, majd a szeletelt hús mellé tálaljuk az áfonyamártással.

Nincsenek megjegyzések: