2010. október 10., vasárnap

Isler


Egyszerűen elkészíthető és jól szállítható. Ezúttal Gyergyószárhegyre utaztak az islerek, majd a káposztafesztiválon mind megettük az Erdélyi Konyha csapatával.



A tésztát a gyerekek nyújtották és vágták ki, majd helyezték tepsire. Nagyon sokat babráltak vele, ami nem igazán tesz jót a vajas tésztának, ezért kissé szakadozni kezdett, de azért tökéletesek lettek, a gyerekek meg nagyon élvezték. Jó volt látni, ahogy megosztják egymás közt a munkát és segítenek egymásnak. Igazi csapatszellemben készültek az islerek. :) Nem tudom hogy lehet, hogy a nyers tésztából időnként eltűnt egy-egy darab..(?)

Hozzávalók  kb. 30 darabhoz:
Tészta.:
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 15 dkg dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál fahéj
Töltelék:
  • sárgabarack lekvár (vagy másféle)
Csokimáz:
  • 20 dkg étcsokoládé 
  • 2 evőkanál olaj
Elkészítése:
  • Először a diót fólia között sodrófával nagyobb darabokra zúzzuk. A tésztához valókat összegyúrjuk (diót is), majd fóliába csomagolva 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  • Ezután kinyújtjuk és köröket szaggatunk belőle, majd 200 fokos előmelegített sütőben 8-9 perc alatt készre sütjük. Vigyázni kell, mert könnyen túlsüthetjük ha az időt nem tartjuk be. A sütőből kivéve a korongok még puhák kell legyenek, mert kihűlés során keményednek.
  • A csokoládét mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, majd a kisült korongok felét bevonjuk vele.
  • Másik felére egy-egy kiskanálnyi dzsemet teszünk, majd a csokimázzal bevont korongokkal összeragasztjuk.

Fémdobozban tárolva tovább puhulnak.
Természetesen egy része itthon maradt, mert a gyerekek is megdolgoztak érte:)
A recept a desszert.eu-ról származik, mindig ezt használom.

11 megjegyzés:

4Gyerek írta...

szóval ott is járnak nyers tészta "tolvajok"? itt is a grissiniből kevesebb került sütésre mint amennyit kigombócoltam.

Mary írta...

Édesek a gyerköcök! Meg szépek az Islerek!

Gál Edith írta...

Milyen ügyesek!! :)
Nagyon finom lehet!!

trendo írta...

De helyes kis kóficok! :)

trendo írta...

Kultúrtörténeti furcsaság: Ez a süti Ferenc József császár kedvence volt, és a nevét a Bad Ischl nevű népszerű fürdőhelyről kapta, ahol Sissy családjának is volt háza. Ezért lett "ischler", amit a régi szakácskönyvek lefordítottak "ischli fánk"-ra, de ez az elnevezés nem honosodott meg. A német nevét könnyebb volt mindenkinek kiejteni, megjegyezni.

Juci írta...

Két ilyen ügyes segítség mellett könnyű volt islert sütni, kérem szépen!

ildikebak írta...

Nyami nyami :-))) fiam kedvence :-) egy kis maradékot kérünk legi postán :-DDD amúgy ilyen segítséggel könnyű sok finomságot gyártani :-P
Kellemes estét kívánok!
Pusza Ildi :-)

Ildy írta...

Szuper! Én a héten már ettem néhány boltit, de hol van az a házihoz képest! Remekül néz ki, a gyerekek pedig nagyon helyesek és ügyesek:)

Zsuzsa írta...

at kell kuldened hozzam a ket kis kincsedet, hadd segitsenek nekem is, egyedul nagyon unalmas kiprobalnom. En nem nagyon vagyok oda erte de a parom igen. Bisztos nagyon finom lett.

Bianka írta...

De édesek a kukták. Nagyon finom lehet

Unknown írta...

Nagyon jó kis délutáni elfoglaltság lehet, sokkal de sokkal jobb, mint amikor egész délután a tévé meg a számítógép előtt ülnek a porontyok (infótanárként sajnos ezt látom)! Tuti nagyon fincsi, mára tervbe van véve! :)