2009. november 6., péntek

Husgomboc csorba




Viszonylag ritkan keszitek csorbat, s meg ritkabban husgombocosat. Most sort kerult erre is, a maradek daralt husibol. A finom csorba  lenyege a sok zoldseg, lestyan es a savanyitas.

Hozzavalok:

  • petrezselyemgyoker
  • sargarepa
  • zellergyoker
  • karalabe
  • zoldpaszuly ( es/vagy zoldborso)
  • karfiol
  • paradicsom
  • hagyma
  • keves olaj (nekem most vaj)
  • citromle
Husgombochoz:
  • daralt hus
  • rizs
  • so, bors, petrezselyemzold
  • 1 tojas
Elkeszites:


  1. A zoldsegeket megpucolom, megmosom, apro kockakra vagom es olajon megpiritom kicsit, majd felontom keves vizzel, sozom, borsozom es kb 15 percig parolom.
  2. Kozben a gyerekek elkeszitik a gombocokat:) : a hozzavalokat osszegyurni, gombocokat formazni.
  3. A gombocokat hozzaadom a zoldsegekhez, boven vagok bele lestyant, felontom vizzel es keszre fozom.
  4. A vegen citromlevel savanyitom, de lehet ciberevel vagy leveskockaval (bors magic). Ha nem erzodik elegge a lestyan ize, akkor meg vagok bele, utanasozom.
  5. Friss paradicsm helyett lehet suritettet is hasznalni.
Nalunk fele altalaban unnepekre keszitenek csorbat, de vendeglokben is elokelo levesnek szamit. A zoldsegeket lehet varialni, az azert fontos, hogy a gyokerek benne legyenek. Ha van friss karalabe a kertben, akkor par levelet cernaval osszekotozok, azzal fozom a levest, kulonlegesebb izu lesz.

2 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Nagyon aranyosak a gyerekek:))

Mónika írta...

Hú de jól néz ki! :))