2009. szeptember 10., csütörtök

A mindennapi (gepi kenyer valtozatok)


Amint mar emlitettem, majdnem mindig teljes kiorlesu lisztekbol keszitem el mindennapi kenyerunket. Altalaban buza, de szoktam rozsbol is.
Sokfele kiserletezes es kutakodas utan, ezt a receptet alakitottam ki:


1.Gepi kenyer (teljeskiorlesu) :


Hozzavalok:
  • 3,3 dl viz
  • 5 dkg oregteszta (nyanya)
  • 1,5 ek cukor
  • 2 tk so
  • 3 ek olaj
  • csipet aszkorbinsav (v.1 ek ecet)
  • 30 dkg teljeskiorlesu buzaliszt
  • 26 dkg feher kenyerliszt
  • 1,5 dkg eleszto (ha oregtesztat teszunk, akkor eleg 1 dkg eleszto)
2.Masik, remekul bevalt valtozat:

  • 40 dkg kenyerliszt 
  • 26 dkg teljes kiorlesu buzaliszt
  • 2 tk. so
  • 2 tk. cukor
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. ecet (vagy aszkorbinsav)
  • 5 dkg oregteszta (kb)
  • 150 ml tej
  • 200 ml viz
  • 1 dkg eleszto
Itt esetleg 5 dkg lisztet ki lehet cserelni 2,5-2,5 dkg arpa-.,ill. zabpehellyel, erdekesebb izu kenyer lesz, ropogosabb es egeszseges.


Elkeszites:


A hozzavalokat ebben a sorrendben a kenyersuto ustjebe helyezem es barnakenyer programra kapcsolom. Megvarom amig a gep elomelegit, azutan teszem bele az ustot, es amig dagaszt nyitva hagyom a tetejet. Dagasztas kozepe fele, csipogaskor szorok magvakat (len, napraforgo, szezam, tok). 3:40 perc alatt keszul el a kenyer, rogton kiboritom, es megvarom amig kihul.


Az oregteszta receptje a Limarae, mindig ezt keszitem:

  • 3 dl langyos viz
  • 1 tk cukor
  • 1 ek olaj
  • csipet so
  • 50 dk liszt
  • 1 dkg eleszto
Bepakolok mindent a kenyersuto ustjebe (ebben a sorrendben), 20 percig dagaszttatom, majd kiveszem az ustot es legalabb 12 orara huvos helyre teszem, foliaval letakarva. Ezalatt a teszta alaposan tulkel, es eppen ez a cel. En este szoktam kesziteni es reggelig hagyom, akkor visszateszem a kenyersutobe, bekapcsolom, par masodperc alatt a gep egy gombocca formalja, ekkor kiveszem, foliaval letakarom es hutoben tarolom. Egy hetig siman felhasznalhato.

Oregteszta nelkul neki sem fogok a kenyersuteshez, ettol lesz igazan jo belzetu, laza szerkezetu, nem bolti jellegu a kenyer. Minden peksutibe rakok, valtozo, hogy mennyit.


Gepi feher kenyer itt!

Nincsenek megjegyzések: